340 kilometer hardlopen van Amsterdam naar Kamp Westerbork

Deelnemers aan de Westerborkpadrun met Jan Dokter bij de Hollansche Schouwburg in Amsterdam.

Twaalf leden van Trimclub Rijlust liepen op  2, 3 en 4 mei van Amsterdam naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Ze deden mee aan de Westerborkpadrun, een hardloopevenement van 340 kilometer. Het Westerborkpad volgt het traject dat de laatste trein met Joden van de deportatieplaats de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar Kamp Westerbork aflegde in november 1943.

Voor de start ontmoetten de deelnemers Jan Dokter, de initiatiefnemer van het Westerborkpad, en voorzagen ze een steen van de naam van Max Werkendam. Max Werkendam was een Joodse gymleraar en Nederlands kampioen turnen uit Amsterdam die in Bergen Belsen omkwam  op 31 mei 1945. Zijn vrouw Clara de Vries overleefde de Holocaust. Het plaatsen van stenen op graven is een Joodse traditie. Omdat de meeste in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joden geen graf hebben worden zij vaak herdacht met stenen.

Tijdens de Westerborkpadrun bezochten de lopers vele oorlogsmonumenten. Op 3 mei werden de lopers in Nijkerk opgewacht door leden van loopgroep De Samenloop uit Putten. Gezamenlijk liepen ze via de Oldenallerbrug, waar het verzet in 1944 een aanslag op Duitse militairen pleegde die tot de beruchte Razzia van Putten zou leiden, naar Putten. Ze bezochten de herdenkingssteen bij de Oude Kerk voor de 552 slachtoffers van de razzia.

Zondag 4 mei kwamen de lopers ‘s middags aan in Hooghalen. Ze werden onthaald door familie en vrienden. Ook Jan Dokter was bij de ontvangst aanwezig. Hij vergezelde de lopers naar het Herinneringscentrum, waar ze samen de dodenherdenking hebben bijgewoond en de steen ter nagedachtenis van Max Werkendam hebben achtergelaten.

1. Rudy Wolf

Het was een geweldige belevenis om met deze groep lopers deze bijzondere tocht mee te maken. Als organisatie hoop je dat dingen gaan zoals je plant. Door alle aandacht en betrokkenheid uit soms onverwachte hoek én met de inzet en medewerking van lopers, vrijwilligers en sponsoren heeft het onze verwachtingen meer dan overtroffen en konden we op zeer gepaste wijze onze tocht gisteravond na de dodenherdenking bij het monument van Kamp Westerbork afsluiten.